ALKOL KULLANIMI VE HEPATİT SİROZA YOL AÇIYOR

ALKOL KULLANIMI VE HEPATİT SİROZA YOL AÇIYOR
Medical Park Samsun Hastanesi Gastroenteroloji Kliniğinden Uzm. Dr. Özgür Ecemiş “siroz hastalığının belirtileri ve tedavisi” hakkında bilgi verdi.

Dr. Ecemiş “Karaciğer yetmezliği ile sonuçlanabilen siroz hastalığının başlıca nedenleri; hepatit B ve C ye bağlı kronik karaciğer hastalıkları ve alkoldür. Hastalığın ilk evrelerinde görülen semptomlar; halsizlik ve yorgunluk daha sonraki evrelerde ise karında ve bacaklarda şişlik, gözlerde sarılık, ağızdan kan gelmesi, şuur bulanıklığı görülüyor. Kimi zaman hasta, hastaneye koma halinde götürülebilmektedir.”dedi.

Uzm. Dr. Özgür Ecemiş Sirozu önlemek için hepatit B ya da hepatit C olan ve alkol kullanan kişilerin yakından takip edilmesi ve tedavilerinin düzenlenmesi gerekiyor. Hepatit B ve Hepatit C nedeniyle oluşan sirozun ilerlemesi tedavi yoluyla önlenebiliyor ancak alkol sebebi ile oluşan siroz için ise aynı şey geçerli değildir.”şeklinde ifade etti.

Tanı koyma yöntemleri hakkında da bilgi veren Dr. Ecemiş Siroz hastalığının fiziki muayene belirtileri; ciltte gelişen örümcek ağı şeklindeki lezyonlar, karın duvarında varislerin çıkması ve karında su (asit) bulunmasıdır. Fiziki muayene dışında özellikle ultrason ve gerektiği takdirde biyopsi alınması da diğer tanı yöntemleri arasında yer alıyor. Sirozu önlemek için alkol tüketimini bırakmak, sigara kullanmamak, yağlı ve hayvansal kaynaklı besinlerden uzak durmak, aşırı kilo almamak, hepatit aşısı olmak, mevcut hepatit hastalığı varsa; tedaviyi aksatmamak ve sık sık kontrole gitmek gerekmektedir.”

 Sirozun uzun süreli ve ilerleyici bir karakterde hastalık olduğunu söyleyen Uzm. Dr. Özgür Ecemiş  “Erken dönemlerde hafif bulgular gösterirken, ilerleyen dönemlerde bulgular ağırlaşmaya başlıyor. Tedavi hastalığın evresine göre değişiklik gösteriyor. Child A olarak adlandırılan erken evre siroz hastalarında, karında su olmuyor ve karaciğer fonksiyonları iyi derecede seyrediyor. Child B sirozda ise karaciğer fonksiyonları daha kötü derecede seyreder. Child C siroz hastaları ise son evrede, karaciğer nakline aday olan hastalardır. Karaciğer nakli için hastaya uygun bir verici bulunması gerekmektedir.”diye konuştu.

Medical Park Samsun Hastanesi Gastroenteroloji Kliniğinden Uzm. Dr. Özgür Ecemiş Aktif enfeksiyonu bulunan, 65 yaşını aşmış, kanser hastası olan, ciddi akciğer problemi, kardiyolojik ya da nörolojik hastalığı bulunan kişilere ise karaciğer nakli yapılamamaktadır. Nakil yapılamayan hastalara destek tedavisi içerisinde hastanın beslenme şekli düzenleniyor, karındaki suyun azaltılması için ilaçlar veriliyor, karındaki su nefes darlığına sebebiyet veriyorsa; boşaltılıyor. Hepatit B’si olan bir hastaya karaciğer nakli yapılmışsa, hastanın düzenli olarak kontrole gitmesi ve hepatit B’ye karşı olan ilaçlarını düzenli olarak kullanması gerekmektedir. Hepatit C yada B tanısı konulmuş kişilerin ailelerinin de düzenli olarak taramadan geçmeleri ileride oluşabilecek riskleri önlemek açısından önemlidir.”dedi.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum