ALACAKLARIN YAPILANDIRILMASI BİLGİLENDİRMESİ

ALACAKLARIN YAPILANDIRILMASI BİLGİLENDİRMESİ
Kısa adı ASKON olan Anadolu Aslanları İşadamları Derneği Samsun Şubesi, ”6736 Sayılı Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına İlişkin Kanun” hakkında bilgilendirme toplantısı düzenlendi

ASKON’DAN 6736 SAYILI BAZI ALACAKLARIN YENİDEN YAPILANDIRILMASI KANUNU HAKKINDA BİLGİLENDİRME  

Serbest Muhasebeci Mali Müşavir Murat Türk tarafından yapılan bilgilendirme ASKON Samsun Şubesi üyeleri tarafından ilgiyle takip edildi.

ASKON Samsun Şube salonunda gerçekleştirilen toplantının açılışında konuşan ASKON Samsun Şube Başkanı Furkan Okudan, alacakların yapılandırılması konusunun, işletmeleri ve firma sahiplerini yakından ilgilendiren önemli ve hassas bir konu olduğunu belirterek, "Bizi bu konuda bilgilendirecek olan Sayın Serbest Muhasebeci, Mali Müşavir Murat Türk’e şimdiden teşekkür ediyorum " dedi.

Sektör Danışmanlık Yönetim Kurulu Başkanı Serbest Muhasebeci Mali Müşavir Murat Türk konuşmasına  "Uzun zamandır beklenen ve konuşulan bir kanundu. Ben bu kanunun yeterli ve düzenli bir kanun olduğu kanaatindeyim. Büyük oranda sıkıntısız bir kanun hazırlanmış" diye başladı.

KANUNUN KAPSAMI

Türk kanunun, Maliye Bakanlığı’na Bağlı Tahsil Daireleri, Gümrük Ve Ticaret Bakanlığı’na Bağlı Tahsil Daireleri, Sosyal Güvenlik Kurumu’na Bağlı Tahsil Daireleri, Belediyelere ait alacaklar, İl Özel İdareleri’ne ait Alacaklar ve Büyükşehir Belediyeleri Su ve Kanalizasyon İdareleri gibi kurumları kapsadığını belirttikten sonra kanunun kapsadığı alacaklar hakkında da şunları kaydetti;

Vergiler ve vergi cezaları, Gecikme Faizi ve Zammı,  Bazı Kanunlar Kapsamında Verilen İdari Para Cezaları,  Gümrük vergileri, idari para cezaları, faizler, gecikme faizi ve zammı,  Sosyal güvenlik primleri ile bunlara bağlı gecikme cezası ve zammı,  İl Özel İdarelerinin 6183 sayılı Kanun kapsamındaki bazı alacakları,  Belediyelerin; vergi, tarifeden doğan ücret ve su bedeli alacakları ile 6183 sayılı Kanun kapsamındaki bazı amme alacakları,  Büyükşehir belediyeleri su ve kanalizasyon idarelerinin su ve atık su bedeli alacakları..

Sektör Danışmanlık Yönetim Kurulu Başkanı Serbest Muhasebeci Mali Müşavir Murat Türk şöyle devam etti;

"Gerek ekonomik konjonktür gerekse firmalarımızın özel durumları nedeniyle zorda kaldıkları dönemlere ait bazı borçlarını ödeyemedikleri zamanlarda, bu ödeyemedikleri borçlar için bu kanunların çıkartıldığını görüyoruz. 2014 yılının Eylül ayında 6552 Sayılı Kanun ile kamu alacakları yapılandırılmıştı. Bu yasa kapsamında müracaat eden borçluların taksit ödemeleri bir yandan devam ediyor. Çıkarılan bu kanunun, SGK alacakları yönünden bazı avantajlı yanları var. Dolayısıyla bir önceki kanun kapsamında taksitleri olan vatandaşların da bu kanundan yararlanma imkanları olacak.”

CİDDİ İNDİRİMLER SÖZ KONUSU

Yapılandırma ile ciddi indirimlerin söz konusu olduğunu belirten Türk, "Borcun aslına kesinlikle bir indirim yok, bunun altını çizmek lazım. Yapılandırma kanunlarının temelinde şu vardır; hiçbir zaman borcun aslı ile oynanmaz. Asıl borç, her zaman ödenmesi gereken tutardır. Yapılandırılan rakamlar genel itibarı ile gecikme cezaları ve gecikme zamlarıdır. Bir de onlar tam prim olmadığı için idari para cezalarının asıllarıyla ilgili düzenlemeler var" diyerek, bu kanunun, peşin ödemede bir önceki 6552 Sayılı Kanun'a göre çok fazla avantaj sağladığını belirtti.

Türk, "Borç aslına enflasyon rakamlarını uyguladığımız zaman bulduğumuz enflasyon rakamını peşin öderseniz, sadece enflasyon farkının yarısı tahsil ediliyor. Bu durum piyasa faiz oranlarına göre de çok uygun. Bankadan kredi çekilip ödense dahi bu anlamda bir karlılık söz konusu. " diyerek idari para cezalarında da indirimin söz konusu olduğunu, idari para cezaları ile ilgili indirimin, kanunun çıktığı tarihten önceki cezaları kapsadığını da ekledi.

GSS BORÇLULARINA DA BÜYÜK İMKAN

Türk şöyle devam etti;

"Bilindiği üzere GSS uygulaması, Türkiye'de belirli bir kesim için zorunlu hale getirildi. Bu kanunda, GSS borçlusuna getirilen önemli imkanlar var. Daha önce gelir testi yaptırmayan bir kişi, 2016 yılı sonuna kadar gelir testi yaptırır, test sonucunda prim ödeme durumunda kalmaz ise geriye dönük biriken tüm borçlarını sileceğiz. Geliri çıktı diyelim, gelir düzeyine göre borcu güncellenecek. GSS borçluları, Ocak ayı sonuna kadar yapılandırma kapsamında müracaat edebilirler. Bu kanunda en güzel imkan GSS borçluları için getirilmiş oldu. Bunlar, yapılandırma sonucunda borç aslını peşin veya 12 taksitte ödeyebilirler."

36 AYA KADAR TAKSİT FIRSATI

Kanun kapsamında, peşin ödeme imkanı olmayanlar için de 36 aya kadar taksit fırsatı bulunduğunu kaydeden Sektör Danışmanlık Yönetim Kurulu Başkanı Serbest Muhasebeci Mali Müşavir Murat Türk, "İmkanlar elvermedi. Taksitle ödemek istenirse 36 aya kadar taksit fırsatı var. İki ayda bir, 18 eşit taksitte ödemek şartıyla. Vade farkları çok yüksek değil" diye belirtti.

Yapılandırma kanununun, borçluya getirdiği maddi imkanların yanı sıra ekstra avantajlar da sağladığını vurgulayan Serbest Muhasebeci Murat Türk, şunları kaydetti:

Ayrıca, kanun, vergi mükellefi olmamakla birlikte trafik para cezası gibi veya tapu harcından dolayı borcu bulunan tüm vatandaşlarımızı da kapsamaktadır. Bu nedenle tüm mükellefler veya mükellef olmamakla birlikte herhangi bir nedenle borcu olabileceğini düşünen vatandaşlarımız, vergi dairelerine uğrayarak veya Gelir İdaresi Başkanlığının sitesinden vergi borcu olup olmadığını sorgulayabilirler. Vergi borcu bulunduğu takdirde internet sitesinden veya vergi dairelerine başvuru yapmak suretiyle borçlarını yapılandırarak ödeyebilirler. Yine kanunda vergi ihtilaflarının sulh yoluyla sonlandırılması yer alıyor. Vergi incelemelerinde tespit edilen vergilerin dava yoluna gidilmeksizin ödenmesi amaçlanıyor. Matrah ve vergi artırımına ilişkin vergi incelemesi amaçlanıyor. Yurt içi ve yurt dışı bazı varlıkların milli ekonomiye kazandırılması amaçlanıyor. Bütün vergiler, kanun kapsamında yapılandırılabiliyor. Bu vergilere ait gecikme zamları, idari para cezaları yasa kapsamında yapılandırılabilecek. Alacak türleri açısından; askerlik, trafik cezaları, seçim nüfus para cezaları, karayollarından kaçak geçişler ve RTÜK kapsamındaki cezalar da bu kapsama giriyor.

Taksitlendirmede herhangi bir teminat istenmiyor. Tatbik edilen hacizler, ödemeler nispetinde kaldırılıyor. Yapılandırma sonrası ilk taksitin ödenmesi durumunda 'borcu yoktur' yazısı alınabiliyor. İcra ve haciz işlemleri durduruluyor, ta ki yapılandırmayı bozana kadar. Borcunu yapılandıranlar, teşvik uygulamalarından da yararlanabiliyor."

BAŞVURULAR SON GÜNE KALMAMALI

Emekli olabilecek durumda olup, borçları dolayısıyla emekli olamayan Bağ-Kur sigortalıları için de Ziraat Bankası ile anlaşma yapılabileceğini sözlerine ekleyen Türk, "Sigortalı borcu ödediği takdirde emekli olabiliyorsa, bu borçların hepsi krediye konu olabilecek." ifadelerini kullandı.

Sektör Danışman Yönetim Kurulu Başkanı Serbest Muhasebeci Murat Türk, konuşmasının sonunda, borcunu yapılandırmak isteyenlere, başvuru için son günü beklememeleri çağrısında bulundu.

ASKON’DAN MURAT TÜRK’E PLAKET

Soru-cevap bölümü ile devam eden toplantı; ASKON Samsun Şube Başkanı Furkan Okudan’ın konuşmacı, Sektör Danışmanlık Yönetim Kurulu Üyesi Serbest Muhasebeci Murat Türk’e teşekkür plaketiyle birlikte toplu resim çektirilmesinin ardından sona erdi. 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.