Akkaya:direnci yok edecek bir sistem önerdik

 AKKAYA : DİRENCİ YOK EDECEK BİR SİSTEM ÖNERDİK

Samsun"dan  bir serbest meslek erbabı. Samsun Dişhekimleri Odası eski başkanı ve yeni Türk Dişhekimleri Birliği Yönetim Kurulu üyesi Dt. Abdullah İlker ve yönetim kurulundaki arkadaşlarıyla birlikte  çalışmalarına çok hızlı başladılar. Dt. Abdullah İlker, Samsun Oda Başkanıyken üzerinde olan pozitif enerjisini  halen devam etmekte. 2 günde bir Ankara"ya veya diğer illerdeki toplantılara koşturarak önemli kararlar almaktalar. TDB yönetim kurulu üyesi Dt.Abdullah İlker ve TDB Genel Başkanı Prof. Dr. Murat Akkaya, Samsun"da ki meslektaşları ve kamuoyunu bilgilendirmek adına bir gönderdikleri iletisini  sizlerin yorumlarına bırakıyorum. TDB Genel Başkanı Prof.Dr. Murat Akkaya, kamunun özelden Ağız ve Diş Sağlığı hizmeti alımında gelinen son noktada neler yaşandığını ve süreçte neler yapacaklarını gazetemiz aracılığıyla  bir bir anlattı.  “Serbest çalışan dişhekimlerinden hizmet alımı konusunda gelinen noktanın sevindirici olduğunu kaydederken, “Bütün dişhekimleriyle birlikte müjdeli haber almayı ümit ediyoruz” muayenehanelerden hizmet alımı konusunda yıllardır süren çalışmaların geldiği nokta sevindirici olacaktır. Ağız ve diş sağlığı merkezleri konusun da ise, “Performans sisteminin de etkisiyle çok fazla diş çekimi yapıldığını görüyoruz, oysa dişhekiminin görevi dişi çekmek değil, ağızda tutmaktır.”

                   *                            *                       *                       

TDB 12. Olağan Genel Kurulunun ardından Genel Başkan olarak göreve başlayan Ankara Üniversitesi Dişhekimliği Fakültesi Periodontoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Murat Akkaya, yeni dönem için beklentilerini de şöyle  anlattı. Önümüzdeki dönemde de bundan önce olduğu gibi dişhekimlerinin bir bütün olarak hareket edeceğini söylerken, “Biz bir ekibiz, kişiler değişse de ekip olarak çalışıyoruz. Ana konularda tabanın görüşüyle farklı düşmemek, oda başkanlarından alınan görüşlerle farklı düşmeden mevcut kararları yürütmek bizim temel anlayışımızı oluşturuyor”  Tüm dişhekimlerinin öncelikli konusunu, kamunun başta muayenehaneler olmak üzere serbest çalışan dişhekimlerinden hizmet alınması gereklidir.  “Muayenehanelerin içinde olmadığı bir sistemi, sağlık politikası olarak doğru bulmuyor ve kabul etmiyoruz” kamunun muayenehaneleri dışlayarak, birkaç yüz tane diş polikliniği ya da ağız ve diş sağlığı merkezi (ADSM)`nden hizmet almasını anlamsız bulduklarını belirtti. Muayenehanelerin de içinde olacağı bir sistemi bu yüzden istiyoruz. Sistemin  sevksiz uygulanması da ayrıca çok önemlidir. Sevkin  hazırlanan projenin önünde büyük bir engel olduğunu dile getirirken, hastaların özel hastanelere ya da genel sağlıkla ilgili kurum ve kuruluşlara sevksiz gidebiliyor oluşunu da örnek lerle gösterebiliriz.  

 

Teklifimiz devlete cazip geldi”

Serbest çalışan dişhekimlerinden hizmet alımı konusundaki tekliflerinin hem devlet hem de diş hekimleri açısından cazip olduğunu kaydeden Murat Akkaya:

“Yıllardır bu konuda yaptığımız görüşmeler ve çalışmalar vardı. Fakat maalesef bir sonuç alınamamıştı. Ancak şimdi bazı sonuçlar elde ettik. Biz direncin nerede olduğunu, bürokratları neyin endişelendirdiğini tespit edebildik ve bu endişeleri ortadan kaldıracak bir sistem önerdik. Sınırsız hizmet kullanımı olmayacak, kota olacak. Bu kotalı sistem hem hasta hem hekim için olabilecek, aynı zamanda yıllık bir limit belirlenecek dedik. Bu iş için ayrılabilecek paranın adaletli olarak nasıl dağıtılacağını birlikte oturup konuşalım istedik. Sonuçta ortaya güzel bir teklif çıktı.

 

Hizmet kullanımındaki artış dışında devlete ekstra bir yük binmeyecek. Çünkü biz yine bütçede ayrılan rakamlar üzerinden çalışacağız, Bütçe Uygulama Talimatı ve Sağlık Uygulama Tebliği rakamlarına tabi olacağız. Aradaki ücret farkı belli bir rakamda tutulacak. Biz teklif ettiğimiz rakamlarda bir indirim yapacağız. Kullanım sayısı, işlem frekansı artacağı için Asgari Ücret Tarifesinde bir indirim yapabiliyoruz. Bütçe Uygulama Talimatı üzerine devlet ödeme yapacak arada da ufak bir farkla özelden hizmet almak isteyen halk cebinden o farkı karşılayarak hizmeti alabilecek.” TDB`nin uzun yıllardır yürüttüğü başta muayenehaneler olmak üzere serbest çalışan diş hekimlerinden hizmet alımı konusunda gelinen noktanın sevindiricidir. “Sanırım bu teklif devlete de cazip geldi. Daha önce tekliflerimiz değerlendirilmezken, şimdi nasıl uygulanabileceği aranıyor, çalışmalar bu şekilde sürüyor. Bu da bizi ümitlendirdi. Netleşmeden kesin bir şey söylemek mümkün olmasa da bunun sonucunda müjdeli haber almayı ümit ediyoruz. Bütün dişhekimleriyle, bu haberi bekliyoruz”

    *                            *                             *                           *

“Kamuda görevli dişhekimleri için sıkı bir çalışma gerekiyor”

Kamuda çalışan dişhekimlerinin ciddi sıkıntılar yaşadıklarını ve bu sıkıntıların çözümü için sıkı bir çalışmaya girmek istediklerini dile getiren Murat Akkaya, önlerindeki en önemli engellerden birinin kamuda çalışan dişhekimlerinin TDB`ye üye olma zorunlulukları bulunmamasıdır. Kamuda  çalışan dişhekimlerinin TDB`ye üye olmamaları sebebiyle, yürütülen politikalardan haberdar olmadıklarını ve bu doğrultuda hareket etmediklerini de söyledi. Özlük hakları, kadro meseleleri, sözleşmelilik durumu ve performans sisteminin getirdiği çok ağır iş yükü konularındaki sıkıntıların bir an önce çözülmesi gerekiyor. “Özellikle fazla iş yükü zaman içinde hem fiziksel hem de ruhsal sorunları beraberinde getirecektir. Bilimsel verilere baktığınızda, diş hekimleri belirlenen sınırların çok üzerinde çalışıyorlar. Bunun sonucunda da bazı sıkıntılar doğuyor. Bu konuları çözüme ulaştırmak için Bakanlıkla sürdürülecek görüşmelerde sıkıntıları ifade ederek, çözüm önerileri sunarak bu konuyu çözüme kavuşturmak hedeflerimiz arasında. Şimdiye kadar sözleşmeli çalışmayla ilgili bir takım şeyler görüşüldü. Performansla ilgili Bakanlıkla ortak bir çalışma yapıldı, bazı sorunları aktardık. Ama önemli olan sonuç almaktır. Bu konu hakkında girişimlerimiz olacak. Ancak öncelikli olarak sorunlarımızı iyi tespit edip, iyi bir rapor hazırlamamız ve çözüm önerileri sunmamız, bu konuda sıkı bir şekilde çalışmamız gerekiyor.”

                *                              *                       *                     *

Hizmet kalitesiyle ilgili şüpheler

Devletin ağız ve diş sağlığı hizmeti vermesine hiçbir zaman karşı olmadıklarını dile getiren Akkaya, önemli olanın bu hizmetlerin nasıl ve nerede verileceğinin planlanması olduğunu kaydetti. Birçok ADSM açıldığını ve bundan sonra da daha fazlasının açılacağı duyumları alındığını ifade eden Akkaya, ADSM`lerin dişhekimi olmayan bölgelere kurulmasının, hizmetin gerçekten ihtiyacı olan vatandaşlara götürülmesi anlamına gelecektir. “Bu merkezlerde tedaviler, bilimsel olarak, olması gereken süre içinde değil, çok daha kısa süreler içinde yapılıyor. Bunun sonucunda da işlem kalitesiyle ilgili bazı şüpheler doğuyor. Bu demektir ki, her ne kadar sayısal olarak çok fazla kişiye bakılıyor ve çok fazla işlem yapılıyor gibi görünse de aynı düzeyde bir verimlilikten söz edemeyiz. Meslektaşlarımızın da bu konuda sıkıntıları var.”

 *                                       *              *                            *                    *

“Dişhekiminin görevi dişi çekmek değil, ağızda tutmak”

Sağlık Bakanlığı verilerine bakıldığında en çok yapılan işlemlerden birinin diş çekimi olduğuna dikkat çeken Akkaya, dişhekiminin asıl hedefinin dişi ağızda tutmaya çalışmak olduğunu kaydetti. Prof. Dr. Akkaya, gelişmiş ülkelerde öncelikli olarak diş çürüklerinin oranını azaltmanın sonra da koruyucu yöntemlerle mümkün olduğu kadar dişte az çürük oluşmasını sağlamanın hedeflendiğini söyledi. Bunların dayandığı temel sebebin de “Dişleri ağızda tutmak” olduğunu ifade eden Akkaya, “Çürük diş oranına bakınca bizim gibi bir ülkeyle üç aşağı beş yukarı aynı oranda olan gelişmiş bir ülke ile kıyas yaparsak, bizde çürüğe bağlı diş çekimi 10 iken onların bu oranı bir ya da sıfırda tutmaya çalıştıklarını söyleyebiliriz. Diş çürüklerini tamamen ortadan kaldırmak dünyanın hiçbir yerinde gerçekçi bir hedef değil. Mutlaka bir takım dişler çürüyecektir, bunu sıfırlayamazsınız. Ama sıfırlayabileceğiniz başka bir şey var, o da çürüğe bağlı diş çekimleri”  Yapılan her çekimin bir de protez masrafı çıkardığını dile getiren Akkaya, performans sisteminde dişleri ağızda tutmaya yönelik işlemlerin daha fazla puanlandırılması durumunda diş çekimlerinin azalacağını, devletin ağız ve diş sağlığına ayıracağı maliyeti, protez ihtiyacı için değil de koruma için kullanacağını kaydetti. Murat Akkaya, “Bunun sonucunda da hem daha sağlıklı bir toplum oluşacaktır hem de devletin ağız ve diş sağlığı için yaptığı harcamalar azalacaktır.”  

              *                               *                          *                       *

 

Prof. Dr. Murat Akkaya, bana göre; koruyucu hizmetlere yönelik olarak atılan en önemli adımlardan birinin birkaç ay içinde hayata geçeceğini bildirmek, okullar için hazırlanan koruyucu ağız ve diş sağlığı programı ile zamanla Türkiye`deki tüm çocuklara ulaşılmasının hedeflenmesi gerektiğini kaydetmeye çalıştı. Akkaya, Sağlık Bakanlığı tarafından planlanan projenin, dişhekimleri tarafından özlemle beklendiğini de anlatmaya çalışırken,  ilk defa ulusal ve koruyucu bir toplumsal program başlayacağını da ifade etti.  Bence sevgili okurlarımız sağlıklı nesilleri yetiştirme imkanı bu yolla artacak gibi geliyor. Teşekkürler gönderdiğiniz bilgiler için sayın TDB Genel Başkanı Prof.Dr.Murat Akkaya ve yönetim kurulu üyesi Dt.Abdullah İlker. Saygılarımla..

Önceki ve Sonraki Yazılar
Arşivi
SON YAZILAR