Akın'dan ekonomi için istikrar vurgusu

Akın'dan ekonomi için istikrar vurgusu
AKFEN Holding ve TAV Grubu Yönetim kurulu Başkanı Hamdi Akın, istikrarın devamı halinde Türkiye'nin önünün açık olduğunu, istikrarın kaybolması halindeyse ülkenin geriye gideceğini söyledi.

Antalya Sanayici ve İşadamları Derneği'nin (ANSİAD) gençleri girişimciliğe teşvik amacıyla gerçekleştirdiği '12'nci Girişimcilik Haftası' başladı. Akdeniz Üniversitesi Atatürk Konferans Salonu'nda düzenlenen Girişimcilik Haftası'nın açılışında, Akfen Holding ve TAV Grubu Yönetim kurulu Başkanı Hamdi Akın konferans verdi.

Hava muhalefeti nedeniyle Akdeniz Üniversitesi'nde eğitimin 1 gün tatil edilmesi üzerine konferansa katılım düşük oldu. ANSİAD Başkanı Ali Eroğlu, konferans salonu önünde yağmurdan dolayı ayağının kayması sonucu düştü. Eroğlu çağrılan ambulansla Akdeniz Üniversitesi Hastanesi'nde ayakta tedave edildikten sonra toplantıya geri döndü. Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel ise yağmurla ilgili geceden beri inceleme yaptığı için toplantıya üzerindeki yağmurlukla geldi.

KIZIYLA GELDİ

Antalya Vali Vekili Turan Eren, Antalya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Çetin Osman Budak ile işadamları ve girişimcilerden oluşan yaklaşık 150 kişinin katıldığı toplantıya kızı Pelin ile birlikte gelen Hamdi Akın, başarı öyküsünü anlattı. İş hayatında yabancı dilin, özellikle İngilizcenin çok önemli olduğunu, kendisinin 50 yaşından sonra İngilizce öğrendiğini anlatan Akın, iyi derecede İngilizce bilmeyenleri işe almadıklarını da söyledi.

OSMANLICA GÖNDERMESİ

Osmanlıca'nın yanında İngilizce'nin de öğrenilmesi gerektiğini söyleyerek son günlerin tartışmalarına göndermede bulunan Akın, dünyanın her yerinde iş yapabilmek için ve dünyayı doğru okuyabilmek için dilin çok önemli olduğunu vurguladı.

Bugün dünyanın 10 ülkesinde 56 bin çalışanı olan TAV'ın personelinin yüzde 95'inin çok iyi derecede İngilizce bildiğini, İngilizce ile birlikte başka yabancı dil bilenlerin olduğunu anlatan Akın, İngiltere'den gelirken yanında getirdiği gazetedeki bir havalimanı pistinin uzatılmasıyla ilgili haberi gösterdi. "Bu haberi İngilizce bilmeseydim okuyamazdım" diyen Akın, Gazipaşa Havalimanı'nın pistinin uzatılması için esin kaynağı olabileceğini söyledi.

PİSTİ DENİZE UZATMA DÜŞÜNCESİ

Gazipaşa Havalimanı'ndaki pistin denizin doldurularak uzatılmasının mümkün olabileceğini, ancak bunun sadece inovatif (yenileşimci) bir düşünce olduğunu da anlatan Akın, inovatif düşünceleri olanların da 'biri gelip beni keşfetsin' diye beklememesi gerektiğini söyledi.

MARMARA'YA LİMAN DÜŞÜNDÜK

Konuşmasında Singapurlularla birlikte işlettikleri Mersin Limanı'na 1 milyar doların üzerinde yatırım yaptıklarını da anlatan Akın, Marmara bölgesinde de bir liman için çok düşündüklerini, ancak bir master plan olmadığı için bunu gerçekleştirmediklerini açıkladı.

TÜRKİYE'NİN ÖNÜMÜZDEKİ 5 YILI

Bir soru üzerine Türkiye'nin önümüzdeki 5 yıllık sürecine ilişkin de değerlendirmede bulunan Akın, iş hayatında istikrarın hayati önemi olduğunu söyledi. Akın şöyle konuştu:

"İş hayatı vizyon gerektirir. İleriyi görmeyi, düşünmeyi gerektirir. Mutlaka tahmin etme yeteneğiniz olacak, gelişecek. İşadamının dünyasında bunların hepsi gelişiyor. Doların ne olacağı, euronun ne olacağı, çapraz kurun ne olacağı bütün bunlar sizi ilgilendiriyor. Dolayısıyla Türkiye'nin geleceğiyle ilgili bunların yanında Ankara'daki gelişmelerle ilgili, dünyadaki gelişmelere bakarak melekeleriniz gelişir. Önümüzdeki 5 yıllık süreçte Türkiye'de ne olacak derseniz, bu işin siyasetle ilişkisinin olduğunu söylemek zorundayım."

İSTİKRAR İŞ DÜNYASI İÇİN ÖNEMLİ

Türkiye'de 2000'de, 2001'de böyle bir siyasi istikrar olmadığını söyleyen Akın, şöyle konuştu:

"Açık söyleyeyim, bizler allamei cihan olsak, istikrar olmasaydı bugün bu noktalara gelemezdik. Bunu tartışmasız kabul etmek lazım. Çünkü siyasi istikrar, ekonomik istikrar bizlerin kendini göstermesi için gerekli olan platformu oluşturur. Yani biz ondan önce de vardık. Ama siyasi iklimle ekonomik iklim müsait olmadığı için kendimizi gösterme fırsatını elde edemedik" dedi.

'TEK PARTİ İKTİDARI, GEÇMİŞ YATIRIMLARI YARIM BIRAKMADI'

AK Parti'yi kastederek, "Tek parti iktidara geldi, o gelen iktidar da geçmiş programlardaki devletin hiçbir yatırımını yarım bırakmadı. Allah var. Bırakmayacağını da söyledi" diyen Akın, şöyle devam etti:

"Bakın, son iki seneye kadar 'Made in AKP, Made in AK Parti' diye bir proje yoktur. Türkiye'deki bütün projeler geçmişten gelen projeler. Son iki sene içinde AK Parti artık kendi projelerini ortaya koymaya başladı. Çünkü o kadar çok proje vardı ki, o projeleri bitireceğim diye çalıştılar. 'Bu proje şu geçmiş iktidarlardan geliyor, bırakalım' demediler. Bu çok önemli, devletin sürekliliğini kanıtladılar."

İSTİKRAR DEVAM EDERSE

Bütün bunların işadamları için çok önemli olduğunu anlatan Akın şunları söyledi:

"Yani önümüzdeki 5- 10 seneyi görebilmek, ona göre program yapabilmek hayati önemdedir. Şimdi üçüncü köprü, üçüncü havalimanı ya da kanal (Kanal İstanbul). Bu projeler AK Parti'nin vizyon projeleri. Bu projelerde AK Parti belki ısrar da ediyor. Israr etmesi de normaldir. Çünkü bu partinin de ileriye yönelik projeler bırakması lazım. Bundan sonraki beş yılda eğer istikrar devam ederse, Türkiye'nin önü çok açık. İstikrar dönemi diyorum. Bu belki tek parti dönemi de olmayabilir. Koalisyon olur ama yine istikrar olur. O parti gider bir başka parti gelir ama yine istikrar olur. İstikrarsızlık, yani bir anarşi, efendim yeniden PKK'nın hortlaması, üniversielerde olaylar, ya da bir savaş Allah korusun, bunun gibi şeylerin olması Türkiye'yi çok geriye götürür.İstikrarın kaybolması halinde ülkenin geriye gideceğini anlatan Akın, “İstikrarsızlık, yani bir anarşi, efendim yeniden PKK'nın hortlaması, üniversielerde olaylar, ya da bir savaş Allah korusun, bunun gibi şeylerin olması Türkiye'yi çok geriye götürür."

Konferansın sonunda ANSİAD Başkanı Ali Eroğlu, Hamdi Akın'a günün anısına plaket verdi. (DHA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.