'Aile paketi kadın istihdamına zarar verebilir'

'Aile paketi kadın istihdamına zarar verebilir'
İstanbul Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İHKİB) Başkanı Hikmet Tanrıverdi, hükümetin aile paketinde doğum yapan kadının uzun süre yarım gün çalışmasına imkan vermesinin kadın istihdamına zarar verebileceği uyarısı yaptı.

Konuyla ilgili bir yazılı açıklama yapan Tanrıverdi, bu çalışmanın yeniden gözden geçirilmesi gerektiğini belirterek, "Anne istihdamına destek olmayı amaçlayan bu paket, dünün üreten kadınını, yarın işsizliğe mahkum edebilir. Sektörlerin kendi gerçeklerinden hareket ederek, olası riskleri bugünden ortadan kaldırabiliriz" dedi.

Başbakan Ahmet Davutoğlu, 8 Ocak'ta yaptığı açıklamada, "Ailenin ve Dinamik Nüfus Yapısının Korunması programı" kapsamında kadınlara doğuma bağlı olarak yarı zamanlı çalışma olanağı getirileceğini, her doğum için kademeli olarak ödeme yapılacağını açıklamıştı.

Hükümetin aile programı ile doğuran kadın çalışanın istemesi halinde çocuk 5.5 yaşına gelene kadar yarım gün çalışma hakkından yararlanabileceğini vurgulayan Tanrıverdi, şunları söyledi:

HAZIR GİYİMDE ÇALIŞANLARIN YARISI KADIN

"Hazır giyim sektörü olarak yüzbinlerce çalışanımızın en az yarısını kadınlarımız oluşturuyor. Bu boyutta kadın istihdam eden bir ikinci sektör yoktur. Bu nedenle aile paketinin en çok ve doğrudan etkileyeceği sektörlerin başında geliyoruz. Yüzde 11 resmi işsizliğin olduğu Türkiye'de biz eleman bulamıyoruz."

HIZLI ÜRETİM - HIZLI TESLİMAT AVANTAJI

Sözlerini, "Global rekabetteki en önemli avantajımızı oluşturan 'hızlı üretim hızlı teslimat' avantajımızı sekteye uğratabilir, siparişlerde yaşanabilecek gecikmeler, iş ve pazar kayıplarına neden olabilir" diye sürdüren Tanrıverdi, bu konuda yaşanabilecek sıkıntıları şöyle açıkladı:

"YARIM GÜNLÜK İŞİ KİME YAPTIRACAĞIZ?"

"Böylesi bir ortamda tam zamanlı çalışan bulmakta zorlanırken, yarı zamanlı personeli nereden temin edeceğiz? Yarım günlük işimizi kime yaptıracağız?... Şirketlerinde yüzlerce, binlerce kadın çalıştıran hiçbir üretici, böylesine ağır bir riski taşımak istemez. Firmalarımız ailenin ve sosyal barışın en önemli yapı taşlarından olan kadın istihdamından uzaklaşıp erkek personele yönelebilirler." (DHA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.