AİLE İÇİ ŞİDDETİN SEBEPLERİ -3

Merhaba kıymetli okuyucularım;

Geçen haftaki yazımda;Aile içi şiddetin biyolojik, psikolojik ve sosyal olarak,  sebepleri  ile ilgili yazımı sizlerle paylaşmıştım.

Bu gün ise, yazımın devamı olarak aşağıda belirtilen Aile İçi Şiddet’in tipleri olan konularını  ele alacağım.

1. Fiziksel Şiddet

2- Duygusal Şiddet

3- Ekonomik Şiddet 

4. Çocuğun ihmali ve istismarı, olarak ifade etmiştim.
1. Fiziksel Şiddet: Sarsma  hırpalama, tokat atma, dayak atma, bireye cisimler atma, duvarlara vurma, saçından tutup yerlerde sürükleme, itme, sopa ve odun ile dövme, ellerini kollarını bağlama, zorla cinsel ilişkide bulunma, kesici delici aletlerle üzerine yürüme ve bunları kullanarak kişiyi yaralama, ateşli silahlar kullanma, kişileri öldürme gibi durumlar fiziksel şiddet uygulamalarıdır. 
2- Duygusal Şiddet; Kişiye   bağırma, başkalarının önünde küçük düşürme, gururunu incitme, kişiyi fiziksel şiddet uygulamakla tehdit etme, kişinin duygu ve düşüncelerini açıkça ifade özgürlüğünü elinden alma, kendi gibi düşünüp davranmaya zorlama, kişinin hareket özgürlüğünü kısıtlama, kendi aile bireyleriyle veya arkadaşlarıyla iletişimin yasaklama, kişinin istediği gibi giyinme özgürlüğünü kısıtlama gibi fiziksel bir baskı olmaksızın uygulanan ve ruh sağlığını bozucu eylemlerin tümü duygusal şiddet kapsamındadır. 
3- Ekonomik Şiddet; Kişilerin çalışma ve gelir sağlama özgürlüklerinin ellerinden alınması, mal alıp satmalarının engellenmesi, gelirlerine el konulması, gelir sağlamak üzere çalıştırılmaya zorlanması gibi eylemlerdir. 
4. Çocuğun ihmali ve istismarı; Bilindiği gibi çocukların ruhsal ve bedensel bütünlüğünü bozucu davranışların tümüne çocuk istismarı adı verilir. Ayrıca ana ve babaların çocukların bakım, beslenme, barınma, ısınma, giyinme, sağlık ve eğitim ile ilgili gereksinimlerini karşılama gibi temel yaşamsal ihtiyaçlarını karşılamamaları veya bu konularda hatalı tutum sergilemeleri de çocuk ihmali olarak kabul edilir Çocuklarımıza şunu söylememiz gerekir, her okuldan  geldiğinde gününün nasıl geçtiği sorulmalıdır, asla 1nci derece yakınları hariç anne ve baba olmadan birileri tarafından yiyecek ve içecek verilirse   asla almamaları konusunda çocuklarımızı uyarmalı ve nedenini de  izah etmeliyiz.

            Şunun altını iyice çizelim ki; Kim olursa olsun aile müsaadesi olmadan çocukların yanına yaklaşarak  onun kedisini, köpeğini sevecektim , sana şunu veya  bunu alacam gibi sözler söyleyerek  çocukların yanlarına gelmeleri veya götürmek istemeleri asla  kabul edilemez.İnsan görünümlü bu şahsiyetsiz yaratıkları  hemen cep telefonuyla  il ve ilçelerde   155  Polise ,  köylerde ise 156 jandarmaya   bildirmeliyiz ki;bu yaratıklar tedirgin olsunlar.Ayrıca Belediyelerce ,bütün parklara kamera sistemi yerleştirilmelidir.Ailelerimiz de şunu net bilmeli ,önemli olan çocuğun dünyaya gelmesi değil, onun gözetimi ,eğitimi ve yetiştirilmesi için; HEDEF 1-Çocuğumuzun geleceği,2-Aile olarak emek,3-Toplumuna ve,Ülkesine faydalı bir insan  olmasıdır.

            Birlikte siz, biz demeden sıcak sevecen ve mutlu birlikteliklerin bir arada olduğu sağlıklı neşeli yarınlar dilerim. 

Hoş çakalın.    

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Kâzım İlhan Arşivi
SON YAZILAR