AİLE İÇİ ŞİDDETİN SEBEPLERİ

    Merhaba kıymetli okuyucularım;  

   Geçen haftaki yazımda; Samsunda evlenme ve boşanma oranları ile evlilik yaşının düştüğünü Genel tablonun  ise  Samsun açısından iyi olduğunu belirtmiştim.

   Bu gün ise Aile içi şiddetin sebeplerinin biyolojik, psikolojik ve sosyal olarak, çeşitli akademik hocalarımızın düşüncelerini sizlerle paylaşarak konuyu işleyeceğim.

  İnsanın en mahrem alanı olan ve her türlü sıkıntının ardından sığınabileceği en önemli liman olan aileyi bazen şiddet kirletebiliyor. Toplumsal şiddet çoğu zaman görünür iken aile içi şiddet gizli kalabiliyor..

  Sorunlar gün yüzüne çıktığı zaman da yasaların önüne çarpıtılmış geleneksel bakışlar girer, “özel hayattır”, “karı koca arasında olur böyle şeyler”, “babadır sever de döver de” gibi hamasi ifadelerle geçiştirilir. Ancak şiddet, insanların bedenlerinde ve ruh dünyalarında tamiri zor yaralar açabiliyor. O yüzden geçiştirilmemesi, inkar edilmemesi ve önemsenmesi gereken bir konudur.

  Aile içi şiddet büyük bir oranla kadına ve çocuklara yönelik olmakta ve şiddeti gerçekleştiren kişi de çoğu zaman erkektir. Psikolojik vakalar tarafından bildirilen fiziksel ve cinsel şiddet eylemlerinin % 90’ı aile bireyleri tarafından yapıldığı belirtilmektedir.
  1-Biyolojik Sebepler: Biyolojik nedenler arasında, erkeklik hormonlarının etkisi, şizofreni, paranoid , şizofreni gibi bazı akıl hastalıkları ile anti sosyal kişilik bozukluğu gibi bazı ruhsal bozukluklar sayılabilir. Şiddeti uygulayan aile bireylerinin büyük oranlarda erkek oluşu ve bu saldırgan davranışların ilerleyen yaşla birlikte azalmaya başlaması, erkeklik hormonlarının şiddet davranışında etkili olduğunu düşündürmektedir. Gerçekte var olmayan şeyleri görme, gerçeklikten uzaklaşma, kıskançlık ve zarar görme paranoyalarıyla seyreden şizofreni hastalığı da şiddete sebep olabilmektedir. Yine öfke kontrolünün de bozulduğu depresyon sık bir aile içi şiddet sebebidir. Sorumsuz, düşüncesiz, vicdansız, suç niteliğinde davranışlar gösteren, insanlara zarar vermekten haz alan, zerre miktarı pişmanlık duymayan tutumlarla seyreden anti sosyal kişilik bozuklukları yani “piko patik karakter bozukluğu” da şiddetin biyolojik sebeplerindendir. Şizofreni ve depresyon tedavi edildiği taktirde şiddet davranışı büyük oranda geçmektedir. Ancak anti sosyal kişiliklerde aynı başarı söz konusu değildir.

Ayrıca Aile içi şiddet’in tiplerlide vardır. Bunlar ise; 1. Fiziksel Şiddet: 2- Duygusal Şiddet 3- Ekonomik Şiddet 4. Çocuğun ihmali ve istismarı:

Önümüzdeki hafta Aile içi şiddet çeşitlerinden psikolojik ve sosyal sebepler  ile şiddet tiplerini ele alacağım.(Kaynak;Yrd.Dç.Dr.A.ÇOBAN)

   Birlikte siz, biz demeden sıcak sevecen ve mutlu birlikteliklerin bir arada olduğu sağlıklı neşeli yarınlar dilerim. 

Hoş çakalın.        

  

 

 

        

        

                                              

                                                                      

 

 

 

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
3 Yorum
Kâzım İlhan Arşivi
SON YAZILAR