Ağız kokusunun nedenleri

Ağız kokusunun nedenleri
Ağız kokusu tahammül edilemeyen kokuların başında gelir. Ter kokusunun bile çoğu zaman karşı cinse hoş geldiği olsa da ağız kokusu dayanılamayacak bir kokudur.

GÜNLÜK HAYAT ÇEKİLMEZHALE GELİR
Ağız veya nefes kokusunun başlıca nedeni insanların yedikleri ve içtikleridir. Bu sayede dişlerin arasında, ağız boşluklarında ve yapısı itabiriyle dilde üreyen bakteriler ve bunların oluşturdukları kokulardır. Bunların yanı sıra çürük dişler, bir takım sindirim yolu hastalıkları ve sigara gibi diğer nedenler de ağız kokusuna neden olabilmektedir.
Çoğu zamanda insanlar, ağız kokusunun olduğunun farkına varmazlar. Sürekli ağız kokusundan şikayetçi kişiler ise insanlar ile yüz yüze konuşurken rahatsızlık duyarlar, elleriyle ağızlarını kapatarak konuşmaya çalışırlar ya da aralarındaki mesafeyi korumaya çalışırlar. Bazı insanlar ise ağızları kokmadıkları halde sürekli ağız kokusu olduğunu zannederler ve bu günlük yaşamlarını çekilmez hale getirir.
Ağız kokusuna neden olan hastalıkların başlıcaları şunlardır:
• Sinüslerde iltihap oluşması
• Bademcik iltihabı
• Sindirim yolu rahatsızlıkları
• Diş ve diş eti hastalıkları
• Alt solunum yollarında oluşan ve hızla büyüyen bir tümör
• Diyabet (Aseton kokusuna benzer bir koku oluşturur)
• Kronik ciğer iltihabı (Çürük et kokusuna benzer bir koku oluşturur)
• Aşırı derecede yıpranmış bir akciğer, aids ya da difteri (Balık kokusuna benzer bir koku oluşturur)

AĞIZDA KALAN YEMEK ARTIKLARI BAŞLICA SEBEBLERİ
Ağız kokusunun büyük bir çoğunluğunu ağızda kalan yemek artıkları sonucu bakterilerin oluşturduğu sülfür bileşikleri sayesinde meydana gelen kokular oluşturur. Bu bu bakteriler diş çürüklerinin davetcisidir. Bu tarz kokuları gidermek için hijyen yeterlidir. Düzenli olarak dişleri, diş etlerini ve dili de fırçalamak kaydıyla bu kokuların önüne geçmek mümkündür. Ayrıca yemek artıkları bademcik çeperlerinde de tutanabileceğinden gargara yapmak da şarttır. Hatta kürdanın bademciklerde kalan yemek artıklarını çıkartabilmek için icat edildiği rivayet edilir.
Ağız kokularının başlıca diğer bir nedeni ise sigara kullanımıdır. Sürekli sigara kullanan insanların özellikle sabahları dişlerini düzenli olarak fırçalasalar da ağız kokusu olmaktadır. Bunun geçici çözümü aromalı sakızlar ve ağız spreyleri olsa da kalıcı çözümü sigarayı bırakmaktır.Bunların yanı sıra elma, çilek, limon ve portakal gibi meyvelerle nane, kereviz, maydanoz, havuç gibi sebzeler ve karanfil, çörekotu gibi baharatlar ağız kokusuna karşı kullanılan geleneksel çarelerdir. Bunları da ayrıca deneyebilirsiniz.
Ağız temizliğinize dikkat etmenize ve sigara kullanmamanıza rağmen ağız kokusundan şikayetçiyseniz bu durumda bir hastalıktan şüphelenilebilir. Böyle bir durumda doktora gitmeyi ihmal etmeyin.Ağız kokusu toplumun büyük bir çoğunluğunda bulunan ve sadece bu rahatsızlık müzdarip insanları değil çevrelerindeki diğer insanları da etkileyen rahatsız edici bir sorundur. Bu sorunu yaşayanların yukarıda anlattığımız yolları mutlaka uygulamaları gerekmektedir

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.