Aday adayları ...

Aday adayları ağır ağır ortaya çıkmaya başladı

Aslında bugünkü yazımız Samsunspor serisinin devamı idi. Ancak siyasetteki bazı sıcak gelişmeler nedeni ile yazı serisine ara vermek zorunda kaldık. Nasıl olsa önümüzdeki süreçte hayli yazacağız, o nedenle yaklaşan mahalli seçimlerdeki muhtemel adaylar ve aday adayı olma ihtimali olanlar ile ilgili yaptığımız bazı çalışmaları sizlerle paylaşmanın daha doğru olacağının kanaatindeyim.
Geçtiğimiz Salı günkü yazımda, Mart 2009 da yapılacak mahalli idareler seçimi ile ilgili Ak Parti genel merkezinin aldığı bazı kararları yazmıştım. Bu kararlara bir takım ilaveler yapılarak, internet sitesindeki bazı gazetelerde yayınlandığını gördüm ve yapılan bu ilavelerin çok doğru kararlar olduğunu müşahede ettim. Alınan kararlar 2004 seçimlerinden daha radikal ve daha ilkeli kararlar, buna göre 2008 yılında kongresi yapılmış veya atanmış yönetimlerden il genel ve belediye meclis üyelikleri için istifa edilemeyecek, milletvekili,  il, ilçe, belediye başkanlarının birinci ve ikinci derecedeki yakınları aday olamayacak, meclis üyesi olacakların parti üyesi olma şartı aranmayacak, belediye başkanlarının yanı sıra, il genel ve belediye meclis üyeliklerinde merkez yoklaması yapılarak, genel merkez tarafından listeler onaylanarak, seçim kurullarına verilecek.
Anlaşılan şu ki iktidar partisi,  seçimlerde yaşanması muhtemel olumsuzlukları ortadan kaldırabilmek için her türlü ayrıntıyı değerlendirip, işi sıkı tutacağa benziyor. Zira daha önce il, ilçe teşkilatlarının belirlediği birçok adayı kendi uhdesine alıp, ahbap, çavuş ilişkisi veya al gülüm ver gülüm olmadan adayları tespit edecek, burada en büyük görev milletvekillerine düşüyor, zira genel merkez bu konuda en büyük referans olarak onları kabul edecektir. Hatırlanacağı gibi ilçe başkanlarının atanmasında da bu yol izlenmişti.
Bu arada partilerin aday adayları ile ilgili isimler ağır ağır ortaya çıkmaya başladı, dün görüştüğüm CHP milletvekili ve parti  idare meclisi üyesi Sayın Suat Binici ve  İlkadım İlçe Başkanı Sayın Erkan Akyüz büyükşehir belediye başkan adaylığı konusunda Tarık Cengiz ile ilgili yazılıp çizilenlerin tamamen hilafı hakikat olduğunu, ilkadım adaylığı konusundaki Nihat Batur ile ilgili yazılanların da aynı şekilde doğruyu yansıtmadığını, her iki arkadaşla ne sayın milletvekilinin, ne de herhangi bir teşkilat yetkilisinin görüşmediğini ifade ettiler. Ancak anladığım kadarı ile Sayın Nihat Batur'un İlkadım adaylığına parti sıcak bakmakta, zira hem sağdan, hem soldan, hem de Doğu Karadenizlilerden oy alma şansı olan bir aday olduğu yönünde bir kanaat hakim. Atakum CHP adayı büyük bir ihtimalle Sayın Metin Burma, Canik ve Büyükşehir adayları ile ilgili henüz ortada net bir isim yok, araştırmalar devam ediyor.
Ak Parti"de durum farklı zira belediyelerin büyük bölümünü elinde bulunduran AK Parti mevcut başkanları aday yapacak gibi gözüküyor, ancak birleşen belediyelerde durum farklı, bazı başkanlar boşa çıkınca bağlandıkları belediyeye aday olmayı düşünmektedirler. Bunlardan biri Kurupelit Belediye Başkanı Turan Çakır Atakum belediye başkanlığına aday adayı olduğunu açıkladı, mevcut Başkan Adem Bektaş"da aday, burada milletvekilleri ve büyükşehir belediye başkan adayı belirleyici rol oynar. Bazı çevrelere göre aday olmasında problem gözükmeyen Y.Ziya Yılmaz geçtiğimiz hafta Başbakan"dan randevu talep etmiş ancak alamamıştır. Milletvekilleri tek isim üzerinde anlaşmaları halinde aday olması mümkün olmaz, ancak her ağızdan bir ses çıkarsa o zaman adaydır. Büyükşehir aday adaylığı konusunda şimdilik ortalıkta İstanbul Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Hüseyin Eren Bey var, bunun yanında eski milletvekili Musa Uzunkaya"nın da adı dolaşıyor. Ancak İlkadım Belediyesi ile Gazi Belediyesi"nin birleşmesi ile boşta kalması muhtemel başkanın büyükşehir adayı olmaması için hiçbir neden yoktur, kanaatimce onların şu andaki başkandan fazlası var da eksiği yoktur. Birilerinin abartmasıyla o makama gelenlerin iç yüzleri ortaya çıkınca, söylediklerimin ne kadar doğru olduğu anlaşılacaktır. Aslında bizim yarı resmi El Ahram"ın tetikçileri, sazan kardeşler neyin ne olduğunu çok iyi biliyorlar, ısmarlama yazılar ve haberlerle bazı gerçekleri örtmeye çalışmalarının yarar getirmeyeceğinin onlarda farkındalar. Şayet bu sazan kardeşler samimi iseler sürekli Kral hazretlerinin faziletlerinden bahsetmek yerine doğruları yazsalar ne olurdu? Yok efendim Başbakan olmazsa olmazım Kral hazretleridir demiş, hani peygamberimiz için Allahu Teala sen olmasan alemi yaratmazdım diyor ya; Başbakan"da aynısını diyormuş!.. Kral olmazsa Samsun"u kafamdan silerim, diyormuş!... Burada önemli olan kimin aday olacağından  ziyade parlamenterlerin tavrıdır, zira onların birliktelik sağladıkları gün, dilediklerini aday yapacakları gündür. Bu sınav şehrimiz ve parlamenterlerimiz için önemli bir sınavdır. Dilerim doğru olanı ne ise onda mutabık kalınır.  Bu günlük bu kadar yeter arkası yarın diyerek izninizi istiyorum.Hoşçakalın  

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
9 Yorum
Adnan Bahadır Arşivi
SON YAZILAR