Mehmet Ali Coşkuner

Mehmet Ali Coşkuner

90 GÜN BİTTİ

Haysiyet değer, saygınlık, itibar, öz saygı demektir.
Şeref toplumca benimsenmiş iyi şöhret anlamına geliyor.
Şeref, daha toplumsal…
Haysiyet, daha öz benlikle ilgili.
Ama ikisini de birbirinden ayırmak pek olanaklı değil…
Çünkü toplumun bireye bakışı ile bireyin kendine bakışı birbirini çok etkiliyor.

Gelişmiş toplumların gelişmiş bireyi, kendi kişiliğine özgü evrensel değerlere sahiptir... Bu değerler, aldığı çağdaş eğitimden, kendi yaşamı boyunca sahip olduğu tutum ve davranışlarından, başarı ya da başarısızlıklarından oluşur.

Dolayısıyla gelişmiş toplumların gelişmiş bireyleri, haysiyet ve şeref bakımından kendi kendilerini üretirler. Az gelişmiş toplumlardaki az gelişmiş bireylerin değerleri ise, aldıkları yetersiz eğitimin yanında, kendi tutum ve davranışlarından çok, ait oldukları grubun, sahip oldukları kimliğin değerlerinden oluşur. Dolayısıyla az gelişmiş toplumların az gelişmiş bireyleri, haysiyet ve şeref bakımından kendilerine değil, ait oldukları gruba veya sahip oldukları kimliğe bağımlıdır.

Bizimki gibi az gelişmişlikten yeni kurtulmaya çalışan tam endüstrileşememiş toplumlarda egemen olan kişilikler içten ve dıştan yönetilen tiplerdir.

Bunların kendilerine özgü ne haysiyetleri vardır ne de şerefleri! Yasaları da, yönetmelikleri de, kendi tutum ve davranışlarını da, ait oldukları grubun, sahip oldukları kimliğin değerlerine göre yorumlarlar.  Ait oldukları grup ve sahip oldukları kimlik, tek kişiye bağımlı otoriter bir nitelik taşıyorsa, artık hepsi tek kişinin haysiyetsiz, şerefsiz köleleri olur…

Bunları neden yazıyorum.? Diye düşünürseniz. Yerel seçimler biteli tam 90 gün oldu. Bankadan kredi kullananlar bilir, eğer çektiğiniz kredinin taksitini 90 gün içinde ödemez iseniz 90. günden sonra kanuni takip başlar. Dün çok sevdiğim ve değer verdiğim bir belediye meclis üyesi kardeşim beni aradı. Başkanım, seninle konuşmak, bir şey paylaşmak istiyorum dedi. Ben de gel konuşalım dedim. Geldiğinde çok morali bozuktu. Belediye meclis üyesi olduğu belediyenin 90 günlük sürecini anlatmaya başladı. Belediyeciliği bilen bir kişi olarak hayretler içinde kaldım. Hem çok üzüldüm, hemde çok sinirlendim. Olmaz arkadaş olmaz. 90 günde bu belediyede bunlar olursa belediye başkanı seneyi dolduramaz. Sıkıntı çok büyük...   

Ben devamını yazmak istemiyorum. Yazarsam belediye belli olacak. Belediye meclis üyesi arkadaşıma sen bir bekle, aceleci olma, bir başkanı uyaralım dedim. Olmadı biz de kamuoyu ile bunları paylaşırız dedim. 

İşin şerefsizlik ve haysiyetsizlik kısmını da başkanı uyardıktan sonraki sürece bırakıyorum. 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
6 Yorum
Mehmet Ali Coşkuner Arşivi
SON YAZILAR