33 ülkeden 50 sanatçı geleneksel el sanatlarını uygulamalı olarak İstanbul’da sergiliyor

33 ülkeden 50 sanatçı geleneksel el sanatlarını uygulamalı olarak İstanbul’da sergiliyor
Uluslararası İslam Ülkeleri Geleneksel Sanatçılar Buluşması“Pendik’tedevam ediyor.

Fas’tan Özbekistan’a, Bosna Hersek’ten İran’a 33 İslam ülkesinden 50 sanatçı minyatür resim, süsleme, tezhip, goblen ve keçeleme işi, deri ve aksesuarları, el yapımı suzani ve nakışçılık, geleneksel kıyafetler, batik, boyama, mozaik, el yapımı taş ürünler, lake işleri, ahşap ve ipek üzerine minyatür gibiel sanatlarının en özel örneklerinifestivalde uygulamalı olarak sergiliyor.

İslam Tarih, Sanat ve Kültür Araştırma Merkezi (IRCICA) ile Pendik Belediyesi işbirliği ile gerçekleştirilen “Uluslararası İslam Ülkeleri Geleneksel Sanatçılar Buluşması” İstanbul’da devam ediyor. Bu yıl ikincisi düzenlenen festivale,  Afganistan, Azerbaycan, Bangladeş, Bosna Hersek, Cezayir, Dağıstan, Endonezya, Fas, Filistin, Güney Afrika, Hindistan, İran, Kazakistan, Kırgızistan, Lübnan, Moritanya, Malezya, Mali, Mısır, Özbekistan, Pakistan, Senegal, Suudi Arabistan, Sudan, Tacikistan, Tataristan, Tunus, Türkmenistan, Uganda, Umman, Ürdün, Yemen’den 50 sanatçı katılıyor. 

Pendik Sahil Dumankaya Cami Meydanı’nda düzenlenen organizasyonda sanatçılar, yüzyıllara meydan okuyan onlarca geleneksel el sanatını uygulamalı olarak sergiliyor. Sedef işçiliği, çömlekçilik, metal kakmacılığı, bakır işlemeciliği, halıcılık, kilimcilik, ahşap gibi zanaatların yenilikçi örneklerinin de sergilendiğifestivalde sanat tutkunları İslam Dünyası’nın farklı coğrafi bölgelerinden gelen sanatkârlarlabuluşma fırsatını yakalıyor. Festivale Türkiye adına Dilek Yerlikaya, Hikmet Barutçugil, İsmail Yiğit, Münevver Üçer ve Savaş Çevik katılıyor.

IRCICA sanat ve zanaatı koruyor

IRCICA Genel Direktörü Doç. Dr. Halit Eren, İslam İşbirliği Teşkilatı üye devletlerindeki geleneksel el sanatlarının yenilenmesi, korunması ve geliştirilmesi için uzun vadeli Zanaat Geliştirme Programı yürüttüklerini belirterek, festivalin sanatkârları teşvik edeceğine inandığını belirtiyor. Eren “İslam dünyasında sanat ve zanaat; sosyal, kültürel, ekonomik ve turistik hayatımızın her alanını zenginleştiriyor. Bu temalar çerçevesinde etkinlikler, festivaller, konferanslar ve sergiler düzenleyen IRCICA, sanat ve zanaatı yenileme, koruma ve yararlı şekilde kullanma faaliyetleriniöncelikli çalışma alanları arasına almıştır. Bu nedenle, Uluslararası İslam Ülkeleri Geleneksel Sanatçılar Buluşması’nın ikincini de destekliyoruz. Ziyaretçiler, yenilikçi sanatkârların muhteşem zenginliğe ve renkliliğe sahip sergi stantlarını bir kez daha görme fırsatını bulacaklar.”diyor.

Pendik Belediye Başkanı Dr. Kenan Şahin ise Uluslararası İslam Ülkeleri Geleneksel Sanatçılar Buluşması’nın dünyada artık bir marka haline geldiğini, bu yıl İslam coğrafyasından misafirleri ağırlamaktan mutluluk duyduklarını belirtti. Başkan Şahin, festivale olan desteğinden dolayı IRCICA’ya teşekkür etti.

Pendik’te düzenlenen  “Uluslararası İslam Ülkeleri Geleneksel Sanatçılar Buluşması” festivali 13 Eylül Pazar günü sona erecek.

IRCICA Hakkında

İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT)’nın ilk kültürel alt organı olan IRCICA faaliyetlerine 1979 yılında başlamıştır. Kuruluş, İslam medeniyetinin ve Müslüman milletlerin kültürlerinin daha iyi tanınmasına katkıda bulunmayı, bu medeniyetin tarihi ve günümüzdeki yönlerinin dünya kamuoyundaki imajını iyileştirmeyi amaçlamaktadır.

IRCICA, dünyanın çeşitli bölgelerinde İslam medeniyetinin ve Müslüman milletlerin tarihi hakkında araştırma, yayın ve kongreler düzenlemektedir. İslam kültür ve medeniyeti sahasında çalışan araştırmacılar için kaynak oluşturan elyazması ve basılı eserlerin, arşiv belgelerinin ve diğer kaynakların bibliyografya ve kataloglar hazırlanmaktadır. Şehirlerin ve anıtların incelenmesi ve korunması amacıyla faaliyetler planlamakta, öneriler ortaya koymakta ve mimari atölye çalışmalarını, restorasyon ve koruma çalışmalarını yürütmektedir. İslam mimarisi konusunda yarışmalar düzenlemekte ve yayınlar hazırlamaktadır. İslam dönemi arkeolojisi araştırmaları ve kazıları konusunda işbirliğini ve bilgi alışverişini arttırmak, problemlerini gözden geçirmek, IRCICA’nın çalışma programları arasında yer almaktadır. IRCICA’nın sanat sergileri birçok dalda sanatçıları teşvik etmekte, eserleri tanıtmak amacıyla merkez salonunda ve çeşitli ülkelerde sergiler düzenlenmektedir. Üye ülkelerin geleneksel el sanatları hakkında seminerler, festivaller düzenlemek, yayınlar yapmak; el sanatları üretiminin ekonomik, kültürel ve sosyal yönlerini incelemek ve bu üretim sektörünün korunması ve geliştirilmesi için tavsiyelerde bulunmak El Sanatları Programının amaçlarını teşkil etmektedir.

IRCICA Kütüphanesi Koleksiyonu’nda;  81 bin kitap, nadir eser ve tez, 2 bin 30 başlıkta , 20 bin cilt ve 115 bin sayı süreli yayın, 4 bin 100 ayrı basım, 10 bin 300 gri yayın, 1660 harita dışında 180 bin arşiv belgesi bulunmaktadır. IRCICA Kütüphanesine internet üzerinden de ulaşılabilmektedir. Tarihî fotoğraf arşivinde 19. yüzyıl sonu -20. yüzyıl başı döneminde İslam ülkelerinde şehirleri, anıtları, sosyal hayattan kesitleri gösteren 38.000 fotoğraflık Yıldız Albümlerinin yeniden basımları bulunmaktadır. IRCICA arşivinde toplam 65 bin fotoğraf bulunmaktadır. IRCICA faaliyetlerini Tarihi Yıldız Sarayı’nda sürdürmektedir.

 

Bilgi ve iletişim için
Lorbi Tanıtım ve Halkla İlişkiler
Şule Kartal
0 212 249 45 46 / 0530 763 49 25 / [email protected]
Şeyda Kara 0 212 249 45 46 / [email protected]

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.