30 Milyon Kişiye Büyük Müjde

30 Milyon Kişiye Büyük Müjde
Hükümet, 20 milyonu aşkın vatandaşın borçlarına yapılandırma imkanı getirilirken, vatandaşı rahatlatacak 4 önemli düzenleme daha hazırlıyor

DÜZENLEMELER HAYATA GEÇECEK
Emekliler, Bağ-Kur'lular, Genel Sağlık Sigortasıprimi ödeyenler ve çalışanlar ile ilgili düzenlemeler son aşamada. Bunların hayata geçmesiyle yaklaşık 30 milyon kişi önemli imkanlar elde edecek. İşte bu düzenlemeler:
EMEKLİLERE EK GELİR:
11 milyon emekliye banka promosyonu için süreç işliyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, promosyonun bir an önce hayata geçmesi için çalışmalarını sürdürüyor. Promosyonda yıllık tutarın 150 lira ile 300 lira arasında olması ve 3 yıllık toplu ödeme yapılması bekleniyor. Bu durumda emekliler, promosyon başladığında bankadan 450 ile 900 lira arasında toplu ödeme alacak.
PROMOSYON ÖDEMELERİ YAPILACAK
Promosyon tutarında 2 kriter belirleyici olacak. Emeklinin aldığı maaşa ve bankada parasını tutma süresine göre tutarı değişecek. Maaşı yüksek olan emekli, daha fazla ödeme alacak. Ayrıca bankada maaşını daha uzun süre tutanlar da promosyonda avantajlı olacak.
Promosyon, Sosyal Güvenlik Kurumu'nun bankalarla protokol imzalanmasıyla hayata geçecek. Emekli maaşını anlaşma yapılan bankalara taşıyacak,karşılığında da banka promosyon ödemesini yapacak.
BAĞ-KUR'LU RAHATLAYACAK:
2.7 milyon Bağ-Kur'luya prim müjdesine ilişkin tasarı, kısa süre içinde Meclis'e sevk edilecek. Bu sayede primlerini düzenli ödeyen Bağ-Kur'lular, 5 puanlık indirimden yararlanacak. Bağ-Kur'lular ayda 82,35 lira ile 535,28 lira arasında daha az ödeme yapacak. Halen Bağ- Kur'lular ayda en az 568,21 lira, en yüksek 3.693,39 lira prim ödüyor.
PRİMLER DÜŞECEK
Yeni düzenleme yasalaştıktan sonra bu primler düşecek. 5 puan indirim alan bir Bağ-Kur'lunun en az primi 485.86 lira olacak. Buradaki aylık kazanç 82,35 lirayı bulacak. En üst seviyeden prim ödeyen bir Bağ-Kur'lunun indirimle birlikte primi ise 3.168,11 liraya düşecek. Buradaki kazanç ise aylık 535,28 lira olacak.
TEK PRİM DÖNEMİ:
Yapılacak düzenlemeyle 3 milyonu aşkın kişinin ödediği Genel Sağlık Sigortası primi düşecek. Çalışma sürüyor. Halen primler 65, 195 ve 395 lira olmak üzere 3 farklı dilimden ödeniyor. 3 farklı dilim kalkacak, tek prim olacak. Bunun da 50 lira olması planlanıyor.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu, yeni çalışma hakkında "3 ayrı tutarda olan sağlık primini tek kaleme düşürüyoruz. Tutar 50 lira olacak. Gelir testi resen yapılarak kolaylaştırılacak" açıklaması yapmıştı.
HAK KAYBI OLMAYACAK
13 milyon çalışanı ilgilendiren kıdem tazminatı düzenlemesi için de hazırlıklar sürüyor. Düzenleme ile her çalışanın kıdem tazminatını alabilmesi hedefleniyor. Yeni sistem, Kıdem Tazminatı Fonu dönemini başlatacak. Her çalışanın bireysel kıdem hesabı olacak. İşveren bu hesaba her ay para yatıracak. Mevcut çalışanların hak kaybı olmayacak.
HER ÇALIŞANA TAZMİNAT:
'1 yıl çalışmaya karşılık 1 aylık brüt ücret tutarındaki tazminat miktarı' fon sistemiyle azalmayacak. 1 gün çalışanın da istifa edenin de kıdem tazminatı hakkı olacak.
Emekliler ek gelire kavuşurken; esnafın, Genel Sağlık Sigortası primi ödeyenlerin cebinden daha az para çıkacak. Kıdem tazminatını her çalışan alabilecek. Sabah

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum