25 BİN KİŞİ ORGAN NAKLİ BEKLİYOR

25 BİN KİŞİ ORGAN NAKLİ BEKLİYOR
SAĞLIK Bakanlığı Organ Nakli Ulusal Koordinasyon Merkezi Sorumlusu Bahri Kemaloğlu, 2014 yılında Türkiye'de 1806 beyin ölümü tespiti yapıldığını bunlardan 407'sinin yakınları tarafından organları bağışlandığını söyledi.

Kemaloğlu, Türkiye'de organ nakli bekleyen 25 bin hasta olduğunu belirtti.

Sağlık Bakanlığı'nın 'Organ bağışında uyum için teknik yardım projesi' kapsamında Samsun'da Uzman Eğitimi 2'nci toplantısı özel bir otelde yapıldı. 3 gün sürecek eğitim toplantısına Samsun ve bölgesindeki 8 ilden toplam 80 nöroloji uzmanı, beyin cerrahi uzmanı ve anestezi uzmanı hekim katıldı. Eğitim toplantısının açılış bölümünde konuşma yapan Sağlık Bakanlığı Organ Nakli Ulusal Koordinasyon Merkezi Sorumlusu Bahri Kemaloğlu, organ bağışı konusunun, özellikle organ bekleyen hastalar açısından çok çok önemli olduğunu belirterek, şöyle dedi:

"Çünkü organ nakli bekleyen bir hastanın tek tedavi şansı organ bağışıyla elde edilen organın nakledilmesi. Başka şansı yok. O yüzden de bu proje kapsamında yapmaya çalıştığımız şey organ bağışçı sayısı artırarak gerek toplumda gerek sağlık çalışanlarında bir farkındalık oluşturmak. Ülkenin herhangi bir yerinde herhangi bir hastanesinde organ bekleyen hastaya organ temin etmek. Burada da siz derli hekimlerimize farkındalık oluşturmak amacıyla proje kapsamında eğitim çalışması düzenledik. Organ bağı sayılarına baktığımız zaman 2014 yılında bin 806'sı beyin ölümü tespiti yapılmış. Bunların 407'si donör olmuş. 25 civarında organ bekleyen hastamız var. Bağış sayısı ile kıyasladığımız zaman ihtiyacımız olanın çok çok gerisinde bir organ bağışı var."

Kemaloğlu, organ bağışında kuşkusuz en önemli noktanın beyin ölümü tespiti ve sonrasında yapılacak aile görüşmesi ile organ temini olduğunu dile getirdi. Toplantıda konuşan İl Sağlık Müdürü Yusuf Köksal, organ bağışıyla ilgili Samsun'da ve tüm Türkiye'de çok ciddi çalışmalar yürütüldüğünü belirterek, şöyle dedi:

"Organ bağışı ve nakli konusunda ilimizde ve bölgemizde çok önemli mesafeler kat ettik. Organ bağışı öyle bir şey ki; siz ne organlarını bağışlayanı, ne organları nakledildiği insan tanıyorsunuz. Ama işin sonucunda belki 24-36 saat uykusuz kalıyorsunuz ama sonunda inanılmaz bir mutluluk hissediyorsunuz. Çünkü biliyorsunuz ki bağışlanan insanlar ülkemizin herhangi bir yerinde insanlara can olmaya devam ediyor. Onların acılarının dinmesine, hayatlarını daha iyi geçirmesine vesile oluyorsunuz."

Samsun'daki Organ ve Doku Nakli Bölge Koordinatörü Mehmet Kazak da bölge sorumluluğunda bulunan 8 ilde 2014 yılında 202 beyin ölümü vakası tespit edildiğini belirterek, şöyle dedi:

"Bunlardan 43'ü donör olarak organları bağışlandı. Yapılan organ ve doku nakli yaklaşık 120 hastaya yeni bir hayat verdi."

Eğitim programına katılan doktorlara beyin ölümü tanısı, donör bakımı, aile görüşmesi gibi konularda bilgi verildi. (DHA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.