24 köyün içme suyu tehlikede

24 köyün içme suyu tehlikede
ÇANAKKALE'nin Çan İlçesi sınırlarındaki Ağı Dağı'nda 7 ayrı altın madeni sahası bulunan Kanadalı Alamos Gold şirketine, maden sahalarının kapasite arttırımı için ÇED olumlu raporu verildi.

Çanakkale İl Özel İdaresi Su Kanal Hizmetleri birimi, maden ile birlikte Ağı Dağı'ndaki suların kullanılamaz hale geleceğini belirtti. Olayı duyan çevre köylüleri duruma tepki gösterirken, maden şirketi susuz kalacak 24 köye içme suyu sağlamak için gölet yapmayı taahhüt etti.

Ağı Dağı'nda altın çıkaracak olan maden şirketi Kanadalı Alamos Gold şirketine, kapasite arttırımı ve zenginleştirme için ÇED olumlu izninin verildiği 1 Eylül 2014 tarihinde açıklandı. Kanadalı Alemos Gold şirketinin, Kazdağları bölgesindeki Ağı Dağı'nda 7 ayrı altın sahasında 6 bin hektar alanda madencilik ruhsatı aldığı ve dağın eteğindeki Çan İlçesi'ne bağlı Söğütalan Köyü yakınlarında zenginleştirme tesisi kurmak istediği belirtildi. Altın madenine ÇED olumlu izninin verildiği raporun eklerindeki belgelerde, yöredeki altın işletmeciliğinin zararları ortaya konuldu.

SU KAYNAKLARINA KARŞILIK GÖLET

Altın madeni ile ilgili görüşü sorulan Çanakkale İl Özel İdaresi, maden alanından 24 köyün içme suyunu karşıladığını bildirdiği yazıda, 'Ağı Dağı altın madeninin işletme faaliyeti ile birlikte buradaki su kaynaklarının kullanılamaz hale geleceği görülmüştür' ifadesine yer verdi. Su kaynaklarının yerine yeni su kaynakları bulunması şartının gerekliliğine dikkat çekilen açıklama karşısında şirket ise projesini revize ederek, kullanılamaz hale gelecek içme suları karşılığında Çan İlçesi'ne bağlı Zeybek Çayırı Köyü'nde bir gölet yapımını ÇED raporuna koydu.

KÖYLÜLER TEPKİLİ

Zeybek Çayırı Köyü'nde bir içme su göleti yapmayı taahhüt edip ÇED raporuna dahil etmesi bölge halkının tepkisine neden oldu. Zeybekçayırı Köyü'nden Zülfü Yılmaz, kendilerinin defalarca devletten su talebinde bulunduklarını, her defasında olumsuz görüş aldıklarını belirterek, "Bize verilmeyen su altın madenine verildi" diyerek, köylerine gölet yapımına bütün köylünün karşı olduğunu belirtti.

Çan İlçesi'ne bağlı Zeybekçayırı Köyü'ne komşu Bardakçılar Köyü'nden Recep Çokgezer (70), "Köyümüzün karşısındaki termik santral yüzünden ağaçlarımız kurumaya başladı. Dağdaki kestane ağaçları ile birlikte çınar ve kiraz ağaçları da kurudu. Altın madeninin açılması ile köyümüz ve birçok köy zehirli sular ile tarım yapmak zorunda kalacak" dedi. (DHA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.