21 MAYIS SOYKIRIMI VE SÜRGÜNÜNÜ ANDI

21 MAYIS SOYKIRIMI VE SÜRGÜNÜNÜ ANDI
21 Mayıs Çerkes Soykırım ve Sürgününü anmak üzere bir dizi etkinlik düzenleyen Samsun Çerkesleri yoğun yağmura rağmen organizasyon gücünü göstermiş oldu.

 Samsun Çerkesleri Platformu tarafından organize edilen ,Cumhuriyet Caddesi Ray Apartmanı önünde başlayan yürüyüş Samsun  Çerkes Derneği , Samsun Birleşik Kafkasya Derneği , Samsun Adige Derneği , Samsun Abaza Derneği ,Samsun Dostluk Grubu ,Çarşamba Çerkes Derneği ve Amasya Çerkes Derneği katılımıyla gerçekleştirildi.Tütün iskelesinde yapılan programda Adige Kültür Derneği başkanı Süleyman Çelik sürgün yollarında çekilen acıları ,ölümleri ve şu an 110 Çerkes köyüden oluşan  Samsun Çerkesleri diasporasının bu acıyı en çok yaşayanlardan oluştuğunu anlatan basın açıklamasını yaptı .Ayrıca günün anlam ve önemini belirten şiiriyle Abhaz Derneği Yönetim kurulu üyesi Tolga Akkuş ,ağıtlarıyla Samsun Çerkes Derneği Nart Çocuk Klübü ve onlara eşlik eden Kafkas Dernekleri Federasyonu Başkan Yardımcısı Rahşan Yılmaz Erdoğan programı sürdürdü . Karadenize Dernek Başkanları tarafından bırakılan çelenkin ardından tüm vatandaşlar atarının huzuruna denize karanfil bıraktılar . Bu arada Kılıçdede Camii’sinde ölen tüm Kafkas Halkları için  Kur’an-i Kerim okutuldu. 

 ‘BUGÜN YİNE BİR ARAYA GELDİK’
Yoğun yağmura rağmen  sessiz yürüyüş düzenleyen Samsun Çerkesleri adına basın açıklaması yapan Samsun Çerkes Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Sedat Uygun ,”153 yıl önce yaşanan fakat etkileri hala devam eden Kafkas Halkları Soykırımı ve Sürgünü’nü hatırlatmak ve taleplerimizi dile getirmek için bugün yine bir araya geldik. 21 Mayıs, Çarlık Rusya’sının politikaları ve stratejik hedefleri doğrultusunda Kafkasya’yı işgal etmesiyle başlayan ve 101 yıl devam eden Rus-Kafkas Savaşlarının bittiği tarihtir. 21 Mayıs halkımızın dünyanın dört bir yanına dağıtılmasının, Kafkasya’nın Kafkas halklarından mahrum bırakılmasının, tarihin gördüğü en büyük sürgün ve soykırımın yıl dönümüdür. 21 Mayıs’ın üzerinden tam 153 yıl geçmesine rağmen biz Kafkas halklarının çektiği acılara her gün bir yenisi eklenmektedir ”dedi.

‘VAR OLMA KARARLILIĞINDAYIZ’
153 yıl önce sürgünü yaşayan Çerkeslerin bugün Suriye’de yaşanan iç savaş sonucu  Anadolu’da sürgünde olduğunu hatırlatan Başkan Uygun ,”Tarafı olmadığı savaşın ortasında kalmış hiçbir devlet tarafından da desteklenmemektedir. Kafkas halklarının kendi anavatanlarına dönmelerini engelleyen hukuki ve fiili her türlü engel kaldırılmalıdır. Biz her şeye rağmen; hem anavatanımızda hem de diasporada  kimliğimizle ve kültürümüzle var olma kararlılığındayız. Başta Rusya Federasyonu olmak üzere tüm dünyaya sesleniyoruz: Büyük Kafkas soykırımı ve sürgünü tanınmalı, tarihsel haksızlıklar giderilmeli, adalet sağlanmalıdır. Birlikteliğimizden aldığımız gücümüz ve kararlılığımızla haklı taleplerimizin takipçisi olacağımızı, Soykırımı ve Sürgünü’nü asla unutmayacağımızı ve unutturmayacağımızı bir kez daha ilan ediyoruz "diye konuştu.
Köksal ÖNER

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.