2012 Aralık'tan bu yana ilk kez düştü!

2012 Aralık'tan bu yana ilk kez düştü!
Reel kesim güven endeksi Eylül ayında, Aralık 2012'den bu yana ilk kez ekonomik faaliyetlerde kötümser görünüm anlamına gelen "100 düzeyinin" altına inerek 99.1'e düştü.

Endeksin 100 değerinden büyük olması ekonomik faaliyetlerde iyimser görünüm; 100'den küçük olması ekonomik faaliyetlerde kötümser görünüm, 100 olması ise ekonomik faaliyetlerde istikrarlı görünüm olduğunu gösteriyor.


Merkez Bankası verilerine göre, endeks bir önceki aya göre 4.6 puan azalış gösterdi. Mevsimsellikten arındırılmış reel kesim güven endeksi ise bir önceki aya göre 3.3 puan azalarak 99.3 oldu. Reel kesim güven endeksi 2013 ve 2014 yılları boyunca 100 düzeyinin üzerinde kalırken, endeks en son Aralık 2012'de 97.9 düzeyine gerileyerek 100 seviyesinin altına inmişti.


Buna göre, İçinde bulunduğu sanayi dalındaki genel gidişat konusunda bir ay öncesine kıyasla daha iyimser olduğunu belirtenlerin oranı yüzde 6.0'ya, aynı kaldığını belirtenlerin oranı yüzde 61.6'ya gerilerken, daha kötümser olduğunu belirtenlerin oranı yüzde 32.4'e yükseldi.


Merkez Bankası'ndan yapılan açıklamada, "Endeksi oluşturan anket sorularına ait yayılma endeksleri incelendiğinde mevcut mamul mal stoku miktarı endeksi artış yönünde etkilerken, son üç aydaki toplam sipariş miktarı, gelecek üç aydaki üretim miktarı, genel gidişat, gelecek üç aydaki ihracat sipariş miktarı, sabit sermaye yatırım harcaması, gelecek üç aydaki toplam istihdam miktarı ve mevcut toplam sipariş miktarına ilişkin değerlendirmeler endeksi azalış yönünde etkilemiştir" denildi.


Açıklamada, son üç aya yönelik değerlendirmelerde, üretim hacminde artış bildirenler lehine olan seyrin bir önceki aya göre zayıflayarak devam ettiği, ihracat sipariş miktarında azalış bildirenler lehine olan seyrin ise bir önceki aya göre güçlenerek devam ettiği görüldüğüne işaret edilerek, "İç piyasa sipariş miktarında bir önceki ayda artış bekleyenler lehine olan seyrin azalış bekleyenler lehine döndüğü gözleniyor" denildi ve eklendi:


"Gelecek üç aya yönelik değerlendirmelerde, üretim hacmi, ihracat sipariş miktarı ve iç piyasa sipariş miktarına ilişkin artış yönlü beklentilerin bir önceki aya göre azalarak devam ettiği görülüyor. Gelecek üç aydaki istihdam ve gelecek on iki aydaki sabit sermaye yatırım harcamalarına ilişkin artış beklentilerinin ise zayıfladığı gözleniyor. Ortalama birim maliyetlerde son üç ayda artış olduğunu bildirenler ve gelecek üç ayda artış olacağını bekleyenler lehine olan seyrin bir önceki aya göre güçlendiği görülüyor. Gelecek üç aydaki satış fiyatı artış beklentilerinin de arttığı gözleniyor." DHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.