19 Mayıs Gençlik ve Amazon Kadınlarını Anma Günü Kutlu Olsun !

     Kültür ve Turizm Müdürlüğü'nün adından da anlaşılacağı gibi görevi, bulunduğu şehrin veya ülkemizin kültürünün tanınmasını sağlamak ve bu bağlamda turizme öncelik edip ülkenin gerek ekonomik açıdan kalkınmasında gerekse kültürel açıdan tanınmasında lokomotif görevi görmektir.

     Dünyada eşi benzeri olmayan topraklarımızdan binlerce uygarlık gelip geçmiştir. Bu uygarlıkların, yaşam özelliklerinden tutun da ticarette kullanılan her türlü eşyasına kadar bütün kalıntılarının yüzyılımızda gün ışığına çıkarılıp toplumumuza sunulması Kültür ve Turizm Müdürlüğü'nün işidir.
Yunan mitoloji yazarlarının destanlara göre hareket ederek, fıkra gibi ele aldıkları bu Amazon kadınları ne arşivde, ne de Türkiye'nin herhangi bir tarihi eser dökümanında var!.. O dönemdeki yaşamın en önemli kanıtlarından olan kap-kacak, süs eşyası, takı gibi arkeolojik bulgularında bile oklarıyla ünlü Amazon Kadınları'na ait bir ok ucu bile elde yok...

     Öyleyse, bir kentin veya bir bölgenin tanıtımında, trilyonlar harcanıp hazırlanan heykel, rolyef gibi eserlerde bu kurmacanın kullanılması veya sergilenmesi, bu güzel nadide şehre, 19 Mayıs 1919 Milli Mücadelenin başladığı ve Ulu Önder M. Kemal Atatürk"ün dediği ve özellikle altını çizdiği “Doğduğum Şehir” ünvanını almış olan şehre yapılan en büyük ayıptır.

     Biz bugün şayet 19 Mayıs 1919 ruhunu bu şehirde yaşamak istiyorsak, bu tür tarihimizle, kültürümüzle, Atalarımızla ilgisi olmayan etkinliklerden kaçınıp, özümüze dönmemiz gerektiği kanaatindeyim.

     Peki bu eserler yapılırken Kültür Müdürlüğü ile bilgi, belge, arşiv, arkeolojik paylaşım noktasında istişare ediliyor mu? Edilmiyorsa olayda kasıt aranır, yok istişare edilerek bu işler yapılıyorsa, o zaman "vay!" geldi şehrimizin ve ülkemizin başına demek gerekir.

     İsterseniz bu heykelleri yaparak egolarını tatmin etmek isteyen veya kendi mensubu bulundukları ırklarının gelenek ve göreneklerini şehrimize taşımak isteyenlere bir tavsiyede bulunalım.

     Tümülüs Tepesi oldu Amisos Tepesi. 19 Mayıs Atatürk"ün şehri Batı Park da oldu Amazon Kadınlarının şehri!.. İyisi mi Doğu Parka da Çerkez Ethemi"in heykelini dikmeden görevinizi bırakmayın da tam olsun !...

     Kültür ve Turizm Müdürlüğü ve tüm duyarlı vatanseverlere son sözüm şudur: 
     Kültürüne, Atasına sahip çıkmayan milletlerin haritalarını başkaları çizer.

     Bizim 19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramımız, birilerinin de Amazon Bayramı kutlu olsun.
     Kalın sağlıcakla...

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Adnan Bahadır Arşivi
SON YAZILAR