100 yıllık destan fotoğraflarla anlatıldı

100 yıllık destan fotoğraflarla anlatıldı
Çanakkale Zaferi’nin 100. yılına özel düzenlenen Çanakkale Savaşı’ndaki Adanalı Şehitler konulu fotoğraf sergisi Optimum Outlet AVM’de açıldı.

Çanakkale Savaşları’nın manevi duygusunu 100 yıl sonra yeniden yaşatan sergi büyük ilgi gördü.

Çanakkale Şehitlerini Anma Günü ve Deniz Zaferi'nin 100'üncü yılı etkinlikleri kapsamında, tarih araştırmacısı Cezmi Yurtsever tarafından açılan sergiye Adanalılar büyük ilgi gösterdi. Çanakkale Savaşı’nda Adanalı Şehitler sergisinde, 40 fotoğrafın yanı sıra tarihi belgeler de yer aldı. Adanalı askerlerin görev yaptığı Kanlısırt-Karayörük yöresinin uydu fotoğrafları, büyük önder Mustafa Kemal Atatürk’ün de görev aldığı Conkbayırı Muharebesi, 27. Alayın savaştığı bölgede yaşananlar ve Adanalı askerlerin savaş fotoğrafları da sergide yer aldı.

Tarihçi Cezmi Yurtsever, sergide yer alan tarihi belgeleri Osmanlı arşivinden ve 1976 yılında öğretmen olarak görev yaptığı Çanakkale’de, şehit olmuş askerlerin torunlarının anlattıkları hikâyelerden derledi. 

Tarihi kaynaklara göre, Çanakkale Deniz Savaşı’nda Adana’dan 850 şehit verildiğini ancak, kendi araştırmalarına göre, bu rakamın 5 bine yakın olduğunu belirten Cezmi Yurtsever; “Bu zafer unutulmamalı, unutturulmamalı. Bu zaferin milletimizin tarihinde ayrı bir yeri ve önemi var. Çanakkale Zaferi, Birinci Dünya Savaşı’nda kahraman askerlerimizin, cihanı hayrete düşürdüğü bir iman ve kahramanlık destanıdır.” dedi. 

Kıbrıs Barış Harekâtı gazileri ve Adanalı öğrencilerin yoğun ilgi gösterdiği sergi, 22 Mart tarihine kadar ziyaret edilebilecek. CİHAN

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.