10. TMMOB ENERJİ SEMPOZYUMU BAŞLIYOR

10. TMMOB ENERJİ SEMPOZYUMU BAŞLIYOR
Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) 10. Enerji Sempozyumu konusunda Sempozyum Düzenleme Kurulu Başkanı Teoman Alptürk tarafından basın açıklaması yapılarak program hakkında bilgi verildi.

TMMOB adına Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) tarafından düzenlenen 10. TMMOB Enerji Sempozyumu, 3-4 Aralık 2015 tarihlerinde Samsun, 5 Aralık 2015`de Sinop`ta gerçekleştirilecek. "Enerjide Toplumsal Yarar ve Kamusallık" ana başlığı altında düzenlenecek olan sempozyumda, enerjinin özelleştirme ve piyasalaştırma sürecinin ardından toplumun karşı karşıya kaldığı sorunlar irdelenecek. Program kapsamında Soma maden kazasından nükleer santrallara, enerji yoksulluğundan enerjide toplum yararına ilişkin önermelere varıncaya kadar çeşitli başlıklar altında 5 oturum ve 2 panel gerçekleştirilecek. 

3 Aralık 2015 Perşembe - Samsun Programı : 3 Aralık Perşembe günü saat 10:00 da Samsun Atatürk Kültür Merkezi Küçük Salon`da açılış konuşmalarıyla başlayacak. Ardından Prof. Dr. Filiz Zabcı sempozyumun açılış bildirisini sunacak.
Enerjide Kamusallık
Öğleden sonra saat 13.30`da EMO Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Yeşil`in yöneteceği "Enerjide Kamusallık" oturumu yapılacak. Oturumda, ilk olarak Prof. Dr. Aziz Konukman, Maden Mühendisleri Odası`ndan Mehmet Kayadelen ve Makina Mühendisleri Odası (MMO) Enerji Çalışma Grubu Başkanı Oğuz Türkyılmaz`ın "Enerjide Toplum Yararı" başlıklı çalışmaları sunulacak. Prof. Dr. Seyhan Erdoğdu "Enerji Yoksulluğu ve Sosyal Politika", Doç. Dr. R. Koray Yılmaz "Enerjinin Kamusallığını Politik İktisat Çerçevesinden Yeniden Düşünmek" ve Oğuz Türkyılmaz "Enerjide Toplum Yararı İçin Kamusal Planlamanın Gereği" başlıklı bildirilerini izleyicilerle paylaşacaklar. 
Enerjide Toplumsal Yarar ve Maliyet
İlk günün "Enerjide Toplumsal Yarar ve Maliyet" başlıklı ikinci oturumu, saat 15.50`de başlayacak. EMO`dan Kemal Ulusaler`in yöneteceği oturumda, EMO Enerji Çalışma Grubu üyeleri Cengiz Göltaş ile Fatih Kaymakçıoğlu sırasıyla "Enerjide Toplumsal Bakış" ile "Enerji Üretiminde Kooperatif Tipi Örgütlenme" bildirilerini sunacaklar. Gazeteci Özgür Gürbüz "Yenilenebilir Enerji Nasıl Halkın Enerjisi Olur?" başlığı altında yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımının yaygınlaşmasına ilişkin dünyadaki deneyimlerden yola çıkarak önermelerde bulunacak. Doç. Dr. Ahmet Atıl Aşıcı da "Sürdürülebilirlik Ekseninde Enerji Politikaları" konulu bildirisiyle oturumda yer alacak. 
4 Aralık 2015 Cuma - Samsun Programı : Sempozyumun 4 Aralık Cuma günü etkinlikleri, yine Samsun AKM Küçük Salon`da EMO`dan Nedim Bülent Damar`ın yönetiminde "Özelleştirme ve Sonuçları" başlıklı üçüncü oturum ile başlayacak.

Özelleştirmeler ve Sonuçları

Bu oturumda, Petrol Mühendisleri Odası`ndan Necdet Pamir petrol sektöründe, Maden Mühendisleri Odası`ndan Dr. Nejat Tamzok madenlerde, EMO`dan Enerji Birim Koordinatörü Olgun Sakarya da elektrik enerjisi alanındaki özelleştirmelerin ve piyasalaştırmanın sonuçlarını ele alacak. Meteoroloji Mühendisleri Odası`ndan İsmail Küçük "Su`dan Enerji Mi? Ama Nasıl?" başlıklı konuşmasını yapacak. Yrd. Doç. Dr. Deniz Yıldırım ise "AKP`nin Ekonomi Politiği Açısından Soma Katliamı ve Halkçı-Kamucu Bir Çıkış Yolu" başlıklı bildirisi sunacak. 
Enerji, Çevre ve Toplum
Sempozyum Düzenleme Kurulu Başkanı Teoman Alptürk tarafından yönetilecek saat 14.30`da başlayacak oturumda, önce Avukat Yakup Okumuşoğlu "Enerji ve Çevre Hukuki Boyut" başlıklı bildirisini sunacak. Ardından Yerel Çevre Platformları "Enerjide Toplumsal Muhalefet" üzerine deneyimlerini paylaşacaklar. 
Sempozyumun Samsun`daki etkinlikleri; 4 Aralık Cuma günü saat 16.30`da yapılacak olan  "Türkiye`de Uygulanan Enerji Politikalarının Topluma Etkileri" başlıklı panelle son bulacak. MMO Enerji Çalışma Grubu Başkanı Oğuz Türkyılmaz`ın yöneteceği panele, TMMOB Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Torun, Prof. Dr. Hayri Kozanoğlu ve Elektrik Dağıtım Hizmetleri Derneği`nden (ELDER) bir temsilci katılacak. 
5 Aralık 2015 Cumartesi - Sinop Etkinlikleri : Sempozyumun Sinop ayağındaki etkinlikler, 5 Aralık 2015 Cumartesi günü saat 10.00`da Halk Eğitim Merkezi`nde yapılacak açılış konuşmaları ile başlayacak. Burada gerçekleştirilecek "Nükleer Enerji" oturumunu EMO Yönetim Kurulu Üyesi Erdal Apaçık yönetecek. Sinop Nükleer Karşıtı Platform`dan (NKP) Zeki Karataş "Sinop Özelinde ve Türkiye Genelinde Nükleer Enerji Santral Gerçeği"; Yrd. Doç. Dr. İrfan Mukul saat 11.30`da "Sinop Yarımadasının Depremselliği ve Nükleer Santral Gerçeği"; Doç. Dr. Sedat Çal  "Ülkemizde Nükleer Santralların Gerçekleştirilme Sürecinin Hukuksal Değerlendirilmesi" başlıklı bildirilerini sunacaklar. 
Sempozyum, aynı gün 13.30-16.30 saatleri arasında yapılacak "Enerji Politikalarının Bölgesel Etkileri ve Nükleer Santrallar" başlıklı panel ile son bulacak. EMO Samsun Şube Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Özdağ`ın yöneteceği panele, EMO Enerji Çalışma Grubu Başkanı Nedim Bülent Damar, CHP Sinop Milletvekili Barış Karadeniz katılacak. Ayrıca HDP`den bir temsilci ile Sinop Sanayi ve Ticaret Odası`nı temsilen de panelistler bulunacak. 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.